Sollicitatietips? Hulp en advies inzake het sollicitatieproces? Wij helpen. Meer dan 100x kennisartikelen, 100x templates en diverse blogs met inzichten, trends, nieuws en meer.

Het allerbelangrijkst in het sollicitatieproces is zelfvertrouwen en focus (doelen)

Wat soms lastig is na 17x afwijzingen en zoveel andere dingen die je kan doen. Vooral als je nu geen baan hebt (en dus tijd om andere (leuke) dingen te doen. Enkele handige tips om het zelfvertrouwen te boosten en de focus aan te scherpen.

Zelfvertrouwen:sollicitatietip zelfvetrouwen

Zelfvertrouwen werkt positief door in je leven, want hoe meer zelfvertrouwen en zelfrespect je hebt, hoe beter je je voelt, hoe beter je een uitstraling, betere sollicitaties en dus snel een nieuwe job. Onze tips:

  1. Maak een persoonlijke SWOT-analyse en breng je sterke en zwakke punten in kaart brengt. Een helder en duidelijk zelfbeeld gaat 100% helpen in het sollicitatieproces (neem er dus de tijd voor, je bent vaak goed in meer zaken dan je snel kan bedenken)
  2. Bereid je goed voor. Doe research naar mensen die je gaat ontmoeten. Doe research naar hun interesses en werk.
  3. Vooruitgang helpt je meer zelfvertrouwen te krijgen. Focus je op de stappen die je al hebt gerealiseerd (maak een succes of realisatie lijstje, ook kleine dingen tellen)
  4. Leer te luisteren naar mensen. Laat mensen uitpraten, wees geïnteresseerd, vraag door. Jij hoeft niet zoveel te praten. Sterker nog, mensen praten liever over zichzelf dan dat ze naar jou luisteren. En door een goede luisteraar te zijn zul je snel je relaties versterken.
  5. Vier je successen: ook de klantjes. Wees bewust van vooruitgang, vier het!

Lees hier meer over positief denken & succes.

Focus & doelen:

Focus is moeilijk, doelen worden gesteld en weer vergeten. Daarom hebben wij wat tips voor je om meer ambitieus te zijn in het leven en je doelen te behalen. Dit hoeven niet per se je goede voornemens te zijn. Het gaat om doelen in het leven in het algemeen. Bijvoorbeeld op je werk of in de sportschool.

  1. Maak je doelen concreet. Een valkuil van veel doelen is dat ze vaag zijn. Er is geen eindstreep, geen duidelijk meetbaar doel die je wilt bereiken. Begin dan ook als eerste met het concreet maken van je doelen. Op deze manier weet je ook meteen wat je kunt doen om je doel te bereiken.
  2. Maak de doelen kleiner: Probeer een hoofddoel op te splitsen in kleinere subdoelen. Koppel aan die subdoelen getallen. Je wilt bijvoorbeeld een bepaalde baan. Welke ervaringen, competenties etc heb je nodig? Wat mis je nog? Kan je dit compenseren? Welke bedrijven hebben deze vacatures? Hoeveel zijn dit er? Etc.
  3. Omgeef jezelf met positieve mensen (ervaringsdeskundigen, rolmodellen). Mensen die dezelfde doelen als jij al hebben gehaald. Welke vaardigheden bezitten zij waarmee zij hun doelstellingen hebben gehaald? Kijk gericht naar die vaardigheden en onderzoek bij jezelf welke vaardigheden jij nog verder wilt ontwikkelen. Laat je door hen inspireren.
  4. Vertel je doelen aan anderen: Dit is de manier om je doelen “echt” te maken. Als je het er met anderen over hebt, moet je ze wel concreet vertellen. Daarnaast kunnen zij jou eraan helpen herinneren.
  5. Stel herinneringen in: Zorg dat je elke dag word geconfronteerd met je doelen. Hang ze ergens op, bijvoorbeeld aan deur, in een mooi lijstje of op je whiteboard. Of laat ze naar jezelf mailen. Via IFTTT kun je instellen dat de app elke dag een mailtje stuurt (of om de dag).
doelen behalen tips sollciteren

Meer tips over maximaal solliciteren?

 

 

Meer artikelen met sollicitatietips, sollicitatie nieuws, trends en ontwikkelingen in de arbeidsmarkt, tips sollicitatiegesprek, tips cv, tips leren solliciteren en andere helpende artikelen om snel die passende baan te vinden. De laatste artikelen met sollicitatietips: