Positief blijven is niet altijd makkelijk. Vooral na de twintigste afwijzing of wat vaker voorkomt de honderdste sollicitatie zonder reactie. Lekker negatief zijn voelt dan soms wel goed. Waarom? Even zeiken lucht op. Het is ook lekker makkelijk (negatief zijn – veel makkelijker dan positief zijn). Echter om succesvol te zijn moet je positief blijven. Waarom? We ondernemen namelijk geen actie als we geloven dat het toch geen zin heeft.

Maar positief zijn en positief denken = succesvol denken en succesvol zijn (of worden)

Simpelweg omdat positiviteit aanstekelijk is. Positief denken houdt je scherp. Positief denken zorgt voor actie en initiatieven welke potentieel weer beloond kunnen worden. Ik zeg inderdaad potentieel. Niet iedere actie loont. Maar niks doen = 100% garantie op geen resultaat.

Kiezen voor positief denken

Gedachten overkomen je niet, je creëert ze zelf. Negatieve gedachten ontstaan in je hoofd omdat je ze toelaat. Geef een negatieve gedachte de ruimte, en voor je het weet is iets kleins heel groot geworden.

Hoe positief denken?

Positief denken en positief solliciteren. Hieronder enkele tips om positief denken te motiveren:

1). Positieve mensen

Zoek je meest positieve vrienden en kennissen op. Spendeer meer tijd met deze groep mensen. Vraag advies, debatteer & leer.

2). Speel

Geef jezelf “quality time” om echt leuke dingen te doen, te ontdekken, te spelen, nieuwe hobbies te proberen, plezier te hebben etc. Blok dit af in je agenda. Niet eerst presteren en dan blij zijn en/of belonen. Nee zorg dat het leven ook leuk blijft. Niet alleen na geld verdienen of nadat je zelf vind dat je het verdiend hebt.

3). Mediteer

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mediteren helpt positiever te zijn in vele opzichten. Mensen die dagelijks mediteren zijn: rustiger, nemen betere beslissingen, denken positiever, zijn minder vaak ziek en hebben een sterker gevoel over doelen in het leven.. Bron: NCBI.

4). Schrijf

Mensen die dagelijkse positieve gedachtes, gebeurtenissen en ideeën opschrijven zijn positiever dan mensen die dit niet doen. Het ankert als het ware de positiviteit in je hersenen. Bron: sciencedirect.

5). Lees positieve quotes / spreuken

Deze zetten je aan het denken. Iedereen denkt na het lezen … ooow,jaaahhhhh …

 • Bekijk het van de zoning kant, de meeste regen valt toch naast je …positieve spreuken
 • Als je denkt dat alles tegenzit, denk dan opnieuw
 • Beter onvolmaakt en echt, dan gemaakt volmaakt
 • Als alles tegen lijkt te zitten, bedenk dan dat een vliegtuig opstijgt bij tegenwind, niet met de wind mee (Henry Ford)
 • Volg je hart, want dat klopt
 • De positieve denker ziet het onzichtbare, voelt het ontastbare en bereikt het onmogelijke
 • Trek iets positiefs aan dat past altijd
 • Je krijgt geen stress omdat je niet perfect bent, je krijgt stress omdat je perfect wilt zijn

De positieve effecten van positiviteit zijn groot

Het is wetenschappelijk bewezen dat “positive thinking” veel positieve effecten & voordelen heeft. Lichamelijk en geestelijk. De belangrijkste voordelen:

 1. Stress verminderen
 2. Zelfvertrouwen vergroten
 3. Meer creativiteit en daadkracht (actie)
 4. Lees hier alle voordelen

Conclusie: alles wat je nodig hebt om succesvol te solliciteren.

Meer over positief denken

Hieronder enkele goede boeken, websites, artikelen en bronnen over “positief denken”:

Wetenschapelijke artikelen: