De afwijzing n.a.v. de sollicitatiebrief

Naar aanleiding van uw sollicitatiebrief kan u worden afgewezen (en wordt u dus niet uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek). Dit kan gebeuren. LEER HIERVAN !!!

Vraag bij het bedrijf na (bel de contactpersoon gewoon op) waarom u niet bent uitgenodigd voor een gesprek of waarom u afgewezen bent

Was de brief niet op niveau? Niet overtuigend genoeg? Leer ervan door hierachter te komen. Bellen dus. Het kan ook zijn dat het niet aan u gelegen heeft, doordat de functie is komen te vervallen of iets dergelijks.

De afwijzing n.a.v. het sollicitatiegesprek

Positief reageren op iemand die u heeft afgewezen is weleens moeilijk. De ervaring met deze persoon kan u echter helpen bij uw volgende sollicitatiegesprek. Ga dus na waar het aan gelegen zou kunnen hebben. U hebt dan ook het volste recht om te vragen waarom u de baan niet heeft gekregen. Vraag naar de belangrijkste redenen en doe er uw voordeel mee bij andere sollicitaties. Er komen hier vaak er goede tips uit!

Afgewezen en nu?

Ook voor het zoeken van een baan geldt: de aanhouder wint. Toch kunnen er redenen zijn waarom het niet lukt om een baan te vinden. Een aantal veelvoorkomende oorzaken:

  • Onvoldoende werkervaring
  • Standaard brief & cv
  • Onrealistische doelen
  • Teveel concurrentie

Als je niet voldoende ervaring hebt, kan het zinvol zijn een tijdje stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen. Op die manier kun je aantoonbare en de gewenste ervaring opdoen.

Wordt je vaak direct of snel afgewezen? Vaak al bij de online sollicitatie? Bekijk dan snel je online profiel (identiteit) en laat je sollicitatiebrief en Cv door een ervaren persoon controleren. Pas je sollicitatie aan – solliciteer gericht. Inspiratie nodig? Bekijk onze voorbeeld sollicitatiebrieven en cv’s.

Onrealistische doelen: Teveel ambitie? Solliciteer je boven je niveau? Dan kan het wel eens lang duren. Tip: solliciteer dezelfde vacature als assistent of “in opleiding”. Of solliciteer op een functie net onder de betreffende functie.

Teveel concurrentie? Algemene functies zonder teveel eisen zijn vaak als eerst weg (en zijn er honderden sollicitaties). Wellicht is het tijd om je verder te specialiseren door verder te studeren of bij te scholen. Of extra werkervaring op te doen via een stageplaats, vrijwilligerswerk en/of eigen projecten. Of fuck it: start je eigen bedrijf.

Belangrijkste tip blijft:

Vraag bij het bedrijf na (bel de contactpersoon gewoon op) waarom u niet bent uitgenodigd voor een gesprek of waarom u afgewezen bent. Leer hiervan. Pas je (sollicitatie) aan! Good luck.

Extra hulp nodig?

Maak gebruik van een Sollicitatiecoach

Uw persoonlijke sollicitatiecoach biedt oplossingen voor alle loopbaanvragen:

– Beroepskeuze
– Persoonlijke ontwikkeling
– Sollicitatievragen
– Ter voorbereiding op een belangrijk sollicitatiegesprek (tips, sparren, rollenspellen etc.)
– Of andere loopbaan of persoonlijke uitdagingen in uw carrière.

Een persoonlijke ervaren sollicitatiecoach helpt u verder. Bekijk hier de mogelijkheden.

Meer sollicitatietips

Lees ook ons blog met de laatste sollicitatie & carrièretips. Bijvoorbeeld de top 10 tips om slimmer te solliciteren tijdens de corona crisis.