Geplaatst op door & opgeslagen onder Leren solliciteren, Online solliciteren, Telefonisch interview.

Waar moet je op letten tijdens een online sollicitatiegesprek? Een online gesprek kan plaats vinden middels:

  • Een telefonisch gesprek
  • Of via video bellen (een online videogesprek).

Online solliciteren biedt veel voordelen: reistijd, ontspannen thuis het gesprek voeren en je kan meer gesprekken op 1 dag plannen. Toch is het belangrijk om ook nu goed voorbereid te zijn en geen zaken over het hoofd te zien. Onze top 10 tips ter voorbereiding van een online sollicitatie.

1). Wees voorbereid

Wordt het een online videogesprek? Verdiep je dan in de apps waarmee je kunt videobellen. Denk hierbij aan Skype, FaceTime, Teams en Zoom of bijvoorbeeld via WhatsApp. Zorg dat je weet hoe het gesprek gaat plaats vinden. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Tijdens of nét voor je gesprek.

2). Testen

Log niet 5 minuten van tevoren in, maar zet alles op tijd klaar. Bel als test nog even met een vriend om te zien of jouw camera goed werkt. Ook online is het belangrijk dat je op tijd klaar zit. Sommige programma’s geven je ook de mogelijkheid om plaats te nemen in een online wachtruimte.

3). Eerste indruk

Een online gesprek is veel statischer dan een persoonlijk sollicitatiegesprek. Het is echter nog steeds een eerste indruk die je gaat achter laten. Oftewel, let op je presentatie. Het is gewoon een normaal sollicitatiegesprek maar dan online. Een aantal tips: Maak daarnaast tijdens het videobellen regelmatig oogcontact met je gesprekspartner, zit rechtop (zie punt 6), kleed je netjes en stel ook vragen aan de recruiter. Lees hier de top meest originele sollicitatievragen ….

4). Wie belt wie

Zorg vooraf dat jij en de vacaturehouder beide weten wie wie belt. Zo voorkom je verwarring en langs elkaar heen bellen.

5). Notificaties

Sluit alle andere programma’s zoveel mogelijk af & schakel notificaties uit. Zo wordt je tijdens het gesprek niet afgeleid en ontstaan er geen rare situaties.

6). Lichaamshouding

Tijdens een online sollicitatiegesprek ben je beperkt of half in beeld. Bedenk van te voren hoe je het liefst in beeld komt en waar je je prettig bij voelt. Maak tijdens het gesprek zoveel mogelijk oogcontact door recht in de camera te kijken. Probeer niet teveel naar jezelf te kijken op het scherm, want dit ziet de opdrachtgever. Zit rechtop en let op je lichaamshouding.

7). Spiekbriefje

Het voordeel van thuis solliciteren is dat je bijvoorbeeld gebruik kan maken van een spiekbriefje (wat wil ik vragen, waar moet ik op letten etc). Plak deze dan naast de camera van je laptop zodat het niet opvalt als je wegkijkt tijdens het gesprek.

8). Dress for success

Kleed je voor een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek. Daarmee stel je je op de juiste manier op zit je altijd goed. Donkere kleuren doen het altijd goed. Spierwit kan je beter vermijden.

9). Online presence

Je hebt jezelf vast weleens gegoogeld om te kijken wat er allemaal over jou te vinden is. Dit is zeker aan te raden om te doen, want maar liefst 77% van de recruiters gebruikt Google om kandidaten te screenen. Lees hier meer over je online identiteit.

10). Wees proactief

Laat zien dat je hebt nagedacht over de baan, het bedrijf etc. Je bent betrokken en denkt na over hoe je het bedrijf verder kunt helpen. Dit vergroot de kans van slagen met tientallen procenten.

Succes met solliciteren !