Geplaatst op door & opgeslagen onder Voorwaardengesprek tips.

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan ben je waarschijnlijk druk bezig met voorbereiden. Het is essentieel om een goede eerste indruk te maken op je wellicht wel toekomstige werkgever. Maar hoe laat moet je aankomen op je sollicitatiegesprek om een goede eerste indruk te maken?

Hou wat speling

Streef ernaar om zo’n 15 minuten voordat jouw sollicitatiegesprek plaatsvindt op het kantoor te arriveren. Wanneer je daadwerkelijk een kwartiertje te vroeg komt, komt dit ijverig over. Ook heb je tijd genoeg om langs de receptie te gaan, de trap of lift naar de juiste verdieping te nemen of nog even naar het toilet te gaan. Heeft degene met wie jij een afspraak hebt al eerder de tijd? Dan zit jij er al klaar voor en kom je niet net binnen. Voor jezelf is het ook erg prettig als je je niet hoeft te haasten. Door een kwartier van tevoren aan te houden, heb je wat speling. Zelfs als je een paar stoplichten tegen hebt of je trein wat vertraging heeft, ben jij nog op tijd.

Kom niet te laat…

Het is echt not done om te laat aan te komen bij jouw sollicitatiegesprek. Dit wordt door je gesprekspartner hoogstwaarschijnlijk gezien als een gebrek aan motivatie of inzet. Uiteraard zijn er uitzonderingen, zoals meerdere uitgevallen treinen, maar probeer je op dit scenario voor te bereiden. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je nog een stuk moet lopen vanaf het treinstation of de parkeerplaats. Bekijk vanuit huis alvast je route en check op de dag zelf of er nog bijzonderheden zijn waar je rekening mee moet houden. Zoals files of uitvallende treinen, zodat je indien nodig wat eerder kunt vertrekken. Kom je te laat? Bel dan even om uit te leggen wat er aan de hand is. Dit kan je zelfs helpen om de ‘gunfactor’ te krijgen bij het sollicitatiegesprek.

…maar ook niet té vroeg

Het is vaak ook niet verstandig om meer dan een kwartier te vroeg aan te komen bij de afspraak. Hierdoor kun je het schema van jouw potentiële werkgever in de war schoppen. Zelfs wanneer je gewoon blijft wachten tot de tijd van de oorspronkelijke afspraak, kan het zijn dat je gesprekspartner een opgejaagd gevoel krijgt. Daarnaast kan het een beetje wanhopig overkomen, terwijl een ambitieuze uitstraling je doel is.

Auto of de trein?

Als je een auto hebt kan het prettig zijn om de auto te pakken naar jouw sollicitatiegesprek. Je kunt je in de auto nog even helemaal afsluiten van de buitenwereld, naar je favoriete muziek luisteren tegen de zenuwen en vaak direct voor de deur parkeren. Hou er wel rekening mee dat het risico op schade aan en diefstal van de auto in de grote stad en op sommige drukke plekken groter is. Mocht je worden aangenomen, dan is het misschien verstandig om je huidige autoverzekering te vergelijken en deze aan te sluiten op de risico’s (mocht je auto nog veel waard zijn). Door

de trein te pakken kun je jouw aantekeningen op je gemak nog eens doornemen en hoef je je aandacht niet bij het verkeer te houden. Ga je met de auto, dan heb je – tenzij er file is – iets meer controle over de aankomsttijd.

Online sollicitatiegesprek

In deze tijden kan het natuurlijk heel goed zo zijn dat het sollicitatiegesprek online plaatsvindt. Zorg er in dat geval voor dat je op tijd achter je computer zit, je zeker weet dat het programma waarmee het gesprek wordt gevoerd, werkt. En dat ook je video en audio het doen. Heeft de werkgever geen uitnodiging gestuurd in de mail? Controleer dan even of die dat niet is vergeten; dat komt nog oplettend over ook. Niet iedereen is even handig met werken vanaf de computer.