Hoe schrijf ik een juiste motivatiebrief? Voorbeeld sollicitatiebrieven

De concurrentie op de arbeidsmarkt is in sommige sectoren weer groot, dus is het zaak om als sollicitant goed voor de dag te komen. Een sollicitatiebrief is meestal een eerste kennismaking met uw werkgever; u geeft ermee uw visitekaartje af. U moet dus opvallen door een aantrekkelijke & zakelijke brief. Ook als u per e-mail reageert is dat belangrijk, want vaak wordt uw reactie uitgeprint en gewoon met de schriftelijke reacties meegenomen (klik hier, voor meer info over de sollicitatie e-mail).

Een schriftelijke sollicitatie bestaat uit een brief en een curriculum vitae (cv). Op deze pagina zullen we de sollicitatiebrief toelichten (zie menu voor het cv). De schriftelijke sollicitatie is een eerste selectiemethode voor werkgevers.

Niemand wordt op grond van alleen een sollicitatiebrief aangenomen, wel worden er velen op afgewezen. Besteed hier dus veel aandacht aan.

Tip: 50 professionele voorbeeld brieven (per functie)

Op zoek naar inspiratie? Handige tips en ideeën voor de juiste brief? Klik hier en ga direct naar alle voorbeeld brieven. Of bekijk hier de gratis basis sollicitatiebrief.

Twee soorten sollicitatiebrieven

Geen enkele brief is hetzelfde. Immers, mensen en functies verschillen van elkaar. Maar er bestaat wel onderscheid tussen

1). Open sollicitatie
2). Gerichte sollicitatie

Het verschil tussen een open sollicitatiebrief en een gerichte sollicitatie is dat een gerichte sollicitatie geschreven wordt naar aanleiding van een vacature. U kunt in deze brief dus heel precies ingaan op de eisen en wensen die er voor de vacature worden gevraagd.

Bij een open sollicitatie is er geen sprake van een open vacature. U solliciteert bij een organisatie waar u graag zou willen werken en waarvan u hoopt dat er nu een vacature is of op korte termijn ontstaat. In de brief motiveert u wat u voor de organisatie kunt betekenen en informeert u naar de mogelijkheden die er zijn. Naast de genoemde verschillen tussen de twee brieven zijn er ook overeenkomsten. Lees hier: Waarom wel open solliciteren.

Beide brieven hebben als doel de uitnodiging voor een persoonlijk gesprek

De inhoud van de brief moet bij de werkgever interesse opwekken. Dit kunt u bereiken door in de brief uw kwaliteiten naar voren te brengen en uw motivatie te benadrukken. Er bestaan geen vaste regels voor het schrijven van een motivatiebrief. Wel bestaan er algemene opvattingen over een goede aanpak en indeling ervan. Hieronder enkelen belangrijke richtlijnen en de indeling van een goede brief.

Let bij het schrijven van de brief daarom goed op de volgende zaken:
 • zorg dat de lezer geprikkeld blijft
 • schrijf dus iets over relevante ervaringen en/of kennis
 • geef de beste en meest relevante ervaring op
 • vertel niet wat je wilt zeggen, maar maak daar een selectie uit, en vertel wat de lezer waarschijnlijk wil horen
 • maar kom snel tot de kern van de zaak
 • gebruik korte zinnen en eenvoudige woorden
 • probeer kort en krachtig te omschrijven waarom de vacature je aanspreekt
 • en wat jouw sterke punten zijn voor de baan
 • geef (indien mogelijk) 1 relevante ervaring aan
 • denk niet dat een recruiter alles weet. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor de personeelsfunctionaris misschien wel echt iets ‘nieuws’. Alleen je functie vermelden is niet voldoende, leg uit wat je doet en gedaan hebt
 • sluit af met een persoonlijke noot

De indelingsollicitatiebrief-indeling

Een goede brief moet een duidelijke indeling hebben: een opening, een kern en een afsluiting.

De opening

Het vinden van een opening is vaak het moeilijkst. Verzin ook nog maar eens een pakkende en originele opening. Een mogelijkheid is te verwijzen naar de bron van de vacature (waar heeft u deze gezien). Origineel is het zeker niet, maar wel duidelijk en informatief voor de werkgever (hoe hebben ze onze vacature gevonden). Meer informatie & methodieken en voorbeelden om tot de beste openingszin te komen.

Tip: zorg dat de opening minimaal twee zinnen bevat. Een zin is namelijk geen alinea.

De kern

In de kern van de brief komen de relevante ervaringen en motivatie aan bod. De door u genoemde ervaringen, opleidingen en motivatie moet natuurlijk gericht zijn op de eisen etc. die u kent via de advertentie en door andere voorbereidingen.Wees altijd positief. Som dus niet in op de zaken die niet matchen met de vacature maar vertel over andere goede ervaringen en karaktereigenschappen.

De afsluiting

Sluit af met een kort en bondige zin als: “graag licht ik mijn cv toe in een persoonlijk gesprek”. Maak de afsluiting niet te lang. Bespreek concrete zaken in de kern. Stuur altijd het curriculum vitae met de brief mee. Kopie van getuigschriften en diploma’s worden gebruikelijk meegenomen naar het sollicitatiegesprek.

Aandacht, Interesse, Desire & Actie

Een goed hulpmiddel voor het schrijven van een brief is het AIDA-model. In iedere brief moet terug te vinden zijn:

A van Aandacht trekken
I van Interesse wekken
D van Desire oproepen
A van Aanzetten tot Actie

Probeer deze toe te passen in je sollicitatiebrief. Meer info over AIDA-model en jezelf verkopen vind je hier. Geen inspiratie of geen tijd? Wij hebben 50 verschillende voorbeeld brieven per functie en branche. Andere goede tips voor een professionele brief vind je in onze checklist met 10 tips voor een goede brief.

Een uiterlijk verzorgde brief

Is de inhoud van de brief goed maar de verzorging slecht? Dan gaat deze vaak “het ronde archief in” (vuilnisbak). Een verzorgde brief is noodzakelijk. Daarom een aantal basis regels / tips:

 • zorg voor een duidelijke indeling (kop, kern afsluiting)
 • wees concreet en maak de brief dus niet te lang
 • vermeld uw adres, het adres van het bedrijf, de plaats, de datum en vermeld het betreffende onderwerp
 • voorkom herhalingen en teveel bijvoeglijke naamwoorden
 • vermeld onderaan wat u heeft bijgevoegd (bijvoorbeeld “Bijlage 1: curriculum vitae Uw Naam).
 • voorkom spelfouten, grammaticale fouten en verkeerde woordkeuze. Vaak zijn dergelijke fouten funest voor een succesvolle sollicitatie. Tip: laat de brief aan een aantal andere mensen lezen !

Competenties

Noem een aantal competenties in de sollicitatie. Kies een aantal passende (bij uw persoonsprofiel / karakter) en krachtige woorden welke opvallen en passen bij de specifieke vacature. Maar wat zijn competenties eigenlijk? Competenties zijn bouwstenen van succesvol gedrag. Vaak wordt de vergelijking gemaakt met een ijsberg. Het topje van de ijsberg, dat zichtbaar is boven het water, is gedrag. Het overige gedeelte van de ijsberg, onder water, zijn eigenschappen van gedrag – competenties dus.

Welke competenties toevoegen?

Kies een aantal passende (bij uw persoonsprofiel / karakter) en krachtige woorden welke opvallen en passen bij de specifieke vacature. Inspiratie nodig? Bekijk hier meer dan 150 verschillende competenties.

Nog een aantal tips

 • Als je een goede definitieve brief hebt, gebruik dan gerust steeds dezelfde tekst (en pas deze aan op de functie en het bedrijf).
 • Heeft u een kopie van de brief / c.v. (voor het sollicitatiegesprek)?
 • Laat je brief, als je hem af hebt, nog even liggen tot de volgende ochtend en lees hem met een frisse blik nog een keer over voordat je hem de deur uitdoet. Tien tegen een dat je toch nog wat verandert.

Nog meer tip: lees hier verder over het schrijven van een goede brief.

Checklist voor een goede brief

Sollicitatiebrief voorbeeld

Goed voorbeeld doet volgen, daarom hebben wij een aantal sollicitatiebrieven opgesteld die jou kunnen helpen om de perfecte brief te schrijven. Gratis basis sollicitatiebrief voorbeeld (template). Of klik hier voor gespecialiseerde voorbeelden (per functie en branche). Bekijk hier een simpel maar goed voorbeeld van een open sollicitatie / motivatiebrief.

7 slimme tips om je brief te laten opvallen

 1. Keep it simple (not stupid): Houd het bij de basis, geen grotere uitwijdingen, te veel detailssollicitatiebrief tips
 2. Less is more: Beetje hetzelfde (maar belangrijkste tip), focus, duidelijkheid, geef de belangrijkste punten de ruimte
 3. Doe je huiswerk: Weet waar je solliciteert (kom slim over, maak geen simpele fouten, iets dat je gewoon op de website had kunnen lezen etc)
 4. Maak het persoonlijk (pas iedere sollicitatie aan (het bedrijf / de contactpersoon) ook al is het iets kleins)
 5. Call to action: Vraag iets te doen (einde brief), bellen, emailen (geeft een suggestie)
 6. Enthousiasme: Laat de passie, blijheid & interesse (overkomen)
 7. Volg de procedure: Weet wat er in de vacaturetekst staat, wat is de procedure, hoe / waar moet je reageren (de recruiter heeft dit bedacht om een reden)

Grappig en bijzonder