Geplaatst op door & opgeslagen onder Leren solliciteren, Online solliciteren, Trends & ontwikkelingen arbeidsmarkt.

Het wordt steeds lastiger op de arbeidsmarkt door COVID-19. Er zijn mensen die hun baan hebben verloren, maar er zijn ook sectoren die juist enorm groeien, denk aan de logistiek. Daar hebben ze juist personeel nodig. Hoe en waar kan je tijdens deze crisis het beste solliciteren?

Hoe kan ik slim solliciteren? Hieronder 10 tips om de concurrentie voor te zijn en slimmer te zijn dan de rest.

1. Zoek sectoren die het juist druk hebben

Sectoren die het juist nu druk hebben zijn bijvoorbeeld: internet/e-commerce bedrijven, GGD’s, ziekenhuizen/zorg, transport sector, logistieke dienstverlening, IT-bedrijven (die al het thuiswerken mogelijk maken of ondersteunen) etc.

2. Online & Video solliciteren

Wordt goed in het online solliciteren. Door COVID zijn de eerste sollicitatiegesprekken meestal online via een videobel programma zoals ZOOM, Skype of iets soortgelijks. Nog nooit gedaan? Test dit van te voren, download de software, bekijk hoe het werkt, wees voorbereid.

3. Pas je CV aan op de branche

Het is nu lastiger een baan te vinden. Minder banen beschikbaar en meer concurrentie omdat veel mensen hun baan kwijt zijn (of gaan verliezen). De branches die het druk hebben > kunnen daarom kiezen. Zorg dat je CV aansluit op de vacature (en branche) en val op. Ook al is het een eenvoudige functie.

4. Be smart

Wees slim en zoek niet alleen via zoekmachines, indeed of andere bekende kanalen (die iedereen gebruikt). Als je weet dat de GGD het extreem druk heeft. Ga naar de website en solliciteer direct.

5. Wees pro-actief

Bel je sollicitatie voor en na. Oftewel bel even om te kijken of de vacature nog open staat (probeer de contactpersoon te spreken). Solliciteer vervolgens & bel je sollicitatie na (heeft u deze ontvangen en wat vind u er van). Zo val je op & ben je pro-actief.

6. Killer CV

Maak een mooi opvallend CV door grafische template te gebruiken. Een kleurtje (op je CV), foto of wat andere grafische elementen laten het CV al opvallen (ipv alleen tekst). Besteed ook veel tijd (eenmalig) aan een uitgebreid & volledig CV en zorg dat deze echt goed is.

7. Linkedin

Niet alle bedrijven hebben hun vacatures online staan. Of bedrijven staan op het punt een vacature te publiceren (en staat de vacature dus nog niet online). Solliciteer direct bij een HR-medewerker door te solliciteren via linked-in (open sollicitatie).

8. Direct beschikbaar

Zorg dat je duidelijk vermeld dat je direct beschikbaar bent. Bedrijven die het wel druk hebben, hebben morgen iemand nodig. Ook al is dit in werkelijkheid een week of langer (dat je beschikbaar bent). Voordat alles rond is zal deze tijd al voorbij zijn.

9. Maak er een sport van

Stel een een dagelijks doel: ik stuur per dag 20 sollicitaties (3 dagen per week). Oftewel dit zijn 60 sollicitaties per week! Maak er een sport van en houd jezelf scherp. Input = output. Oftewel veel zaaien resulteert uiteindelijk in een mooie oogst.

10. Gebruik je eigen netwerk

Laat iedereen weten dat je een baan zoekt. Dit voelt wellicht niet lekker maar vaak zijn de snelste connecties gelegd via een persoonlijke relatie. Via via en aanbevelingen werken altijd het snelst.

Succes met solliciteren.