Jezelf verkopen met het AIDA-model

Met een sollicitatie probeer je jezelf te verkopen aan de het bedrijf. Als handige tool kun je daarvoor het AIDA-model gebruiken. Dit een een wereldwijd bekend model om de focus te behouden binnen communicatie doelen. Oftewel iets te verkopen. Het doel van de sollicitatie is een nieuwe baan of een stap eerder een afspraak. Zorg dat je doel duidelijk is en blijft tijdens het schrijven van het cv en brief. Dus eerst:

Aandacht trekken

Door middel de sollicitatiebrief zul je de aandacht moeten trekken van de recruiter om op te vallen tussen alle andere sollicitanten. Doe is anders, wees creatief, start met een goede openingszin, trek de aandacht …

Interesse wekken

Je hebt de aandacht van de recruiter. Nu wordt het tijd de verwachtingen die je gecreeerd ook waar te maken. Benoem je drie beste verkooppunten. Bijvoorbeeld: de juiste ervaringen, passende opleiding en ambities die worden gevraagd.

Desire opwekken

De D van ‘desire’ in de AIDA-formule staat voor het opwekken van verlangen naar een product bij een klant. In de sollicitatiebrief is dat verlangen naar een eerste sollicitatiegesprek. Bied daarom iets concreets aan. Ik kan het verschil maken …

Aanzetten tot actie

De laatste zin van je brief is de kers op de taart. Deze moet niet te lief en algemeen zijn zoals ieder ander. Vraag om de afspraak!