De openingszin is voor veel mensen het moeilijkste gedeelte van de sollicitatiebrief. Wanneer je deze eenmaal hebt geformuleerd, komt de rest snel. Daarom hieronder een aantal methodes om tot een leuke openingszin te komen.

Let op: de opening is minder belangrijk dan je denkt. De inhoud blijft leading en het belangrijkst. Het is echter gewoon lekker en fijn als je een sterke opening hebt. Daarom hierbij wat tools, inspiratie en voorbeelden.

Openingszinnen voor een sollicitatiebrief

Hier volgen 10 methoden om je sollicitatiebrief mee aan te vangen. Bewezen methodes die inspireren tot de beste openingszinnen. Nog geen exacte voorbeelden maar methodieken. Na de methode direct een voorbeeld.

1). Stel een vraag

Een vraag is anders dan anders. Dus een leuke binnenkomer en creatief. Bijvoorbeeld bij een open sollicitatie: Zijn er vacatures bij uw bedrijf voor een enthousiaste, jonge econoom met praktijkervaring in de media branche? Specifieke vacatures: Heeft u weleens gedacht aan een accountmanager met ervaring als inkoper?

2). Refereer naar iemand die werkt binnen de organisatie

Nadat ik XXX had gesproken welke mij zeer enthousiast vertelde over de organisatie ben ik verder onderzoek gaan doen.

3). Refereer naar, of quote een gedeelte van de vacaturetekst

De open cultuur, werken met targets, afwisseling van werkzaamheden spraken mij direct enorm aan ….

4). Vertel waar je het bedrijf van kent

Bijvoorbeeld uit het nieuws of via google.

5). Leg een link naar iets wat jullie gemeen hebben

6). Vertel direct waarom je geïnteresseerd bent

7). Schrijf wat je dacht toen je de vacature las

Bijvoorbeeld: Ik las uw vacature online en dacht meteen: dit is een baan voor mij. Ik zal u vertellen waarom…..

8). Actie

Beeld actie uit in taal en leg een creatief verband met het bedrijf of vacature en jouw sollicitatie. Voorbeeld: Toen ik op in mijn favoriete auto naar een netwerkborrel reed dacht ik. Waarom niet solliciteren bij mijn favoriete automerk?

9). Actualiteit

Nieuws is makkelijk. Bekijk de website van de organisatie en zie of er iets is waarop je kan aanhaken. Of algemeen nieuws die betrekking heeft op de branche of organisatie.

10). Verwijzen naar eerder contact

Bel eerst op. Vraag of de vacature open staat (en wat het allerbelangrijkste is inzake de vacature-eisen). En verwijs vervolgens naar het contact en ja, je raad het al, verwijs naar jouw allerbeste kwaliteiten die matchen met de belangrijke eisen v/d vacature.

  • Lees hier meer over de motivatiebrief
  • Engelse suggesties, inspiratie en voorbeelden
  • Originele openingszinnen sollicitatiebrief
  • 7 geheimen & creatieve oplossingen voor openingen (engels)