Geplaatst op door & opgeslagen onder Leren solliciteren, Sollicitatiebrieven.

Wilt u graag bij een werkgever werken, maar zijn daar nu geen vacatures? Stuur dan een open sollicitatie. Zoekt de werkgever in de toekomst personeel, dan kan de organisatie zelf contact met u opnemen.

 1. Wist u dat 20% van de vacatures wordt vervuld via open sollicitaties?
 2. Met een open sollicitatie laat u zien dat u oprecht interesse heeft in de organisatie en zelf initiatief neemt. Dat zijn eigenschappen die werkgevers waarderen.
 3. Met een open sollicitatiebrief valt u meer op. Bij een vacature ontvangt een werkgever veel sollicitatiebrieven. Uw ‘gewone’ sollicitatiebrief is dan een van de vele.
 4. Werkgevers bekijken bij een vacature vaak eerst de open sollicitaties die ze al hebben gekregen. Zo bent u de andere kandidaten al voor.
 5. De beste, mooiste, leukste en gewilde functies zijn vaak in mindere mate beschikbaar (een marketing functie t.o.v. een callcenter functies) en zijn vaak snel weer vervuld. Met een goed open sollicitatie sla je wellicht het gehele sollicitatieproces over en ben jij de nieuwste aanwinst voor het bedrijf (zonder enige concurrentie te hebben gehad)

Open sollicitatie voorbereiden

Voordat u een open sollicitatiebrief schrijft, is het verstandig eerst te bellen. Als u later solliciteert, kent de werkgever u al. In het telefoongesprek maakt de werkgever voor het eerst kennis met u. Het is dus belangrijk een goede eerste indruk te maken. Bijvoorbeeld door te laten merken dat u zich heeft verdiept in de organisatie en door goede vragen te stellen.

Bereid in ieder geval de volgende vragen voor:

 1. Vraag of de werkgever open sollicitaties waardeert.
 2. Geef aan wat voor soort werk u wilt doen. Informeer daarbij naar de functie(s) die er voor dat werk zijn. Hoe noemt de werkgever de functie(s)? Dan weet u gelijk welke functienaam u in uw brief kunt vermelden.
 3. Vraag aan wie (contactpersoon en afdelingsnaam) u de open sollicitatie kunt richten.

Tip: Gebruik uw netwerk. Werkt een bekende van u bij het bedrijf waar u wilt solliciteren? Vraag of er vacatures worden verwacht. Of misschien kan hij u voorstellen aan iemand binnen het bedrijf.

Open sollicitatiebrief schrijven

Een open sollicitatiebrief schrijft u bijna op dezelfde manier als een gewone sollicitatiebrief. Pak dus ook deze tips erbij. Heeft u iemand over de open sollicitatie gesproken? Noem dit dan aan het begin van uw brief.

Bekijk een voorbeeld van de opmaak van een open sollicitatiebrief

Geef daarnaast in ieder geval antwoord op de volgende vragen:

 • Naar welke functie wilt u solliciteren? Gebruik bij voorkeur de naam die de werkgever voor deze functie gebruikt.
 • Wat maakt u geschikt voor de functie (opleiding, werkervaring)?
 • Wat heeft u te bieden (sterke eigenschappen, kennis)? Laat zien hoe u de organisatie sterker maakt als u in dienst zou komen.
 • Waarom wilt u deze functie graag?
 • Waarom wilt u juist bij deze organisatie werken?

Sluit uw brief af met de mededeling dat u contact opneemt over uw open sollicitatie. Bijvoorbeeld: ‘Graag geef ik in een gesprek een nadere toelichting op mijn brief en cv. Binnenkort zal ik u daarvoor benaderen.’

Tip: Kijk voor meer open sollicitatie brieven in onze winkel.