Vind een baan via via, via een netwerksite als LinkedIn, via het socliale netwerk Facebook of bijvoorbeeld via Twitter. Online kan je tegenwoordig veel doen om een passende baan te vinden. Allemaal vanuit de werkstoel achter de pc, laptop, tablet of zelfs via je telefoon. Solliciteren is 360 graden anders dan 10 jaar geleden. Doe je voordeel. Hieronder 5 tips voor het inzetten van de sociale netwerken voor het vinden van een nieuwe baan.
Op LinkedIn kunt u al uw ervaring, interesses en vaardigheden plaatsen die met werk te maken hebben. Het is een van de belangrijkste websites waarop u contact maakt met mensen in uw vakgebied. Op LinkedIn vindt u ook vacatures.
Een paar handige tips voor LinkedIn:
- Maak niet zomaar een connectie met iemand die u niet kent. Stel u voor en leg uit waarom u een connectie maakt.
- Laat goed zien wie u bent en wat u kunt. Bedenk wel wat u aan werkgevers wilt laten zien. Verplaats u dus in de mensen die uw profiel bekijken.
- Zorg dat uw profiel helemaal compleet is, voordat u mensen uitnodigt er naar te kijken.
- Zorg voor een goede foto. Bedenk goed hoe u wilt overkomen op mensen die u nog niet kennen.
- Schrijf geen lange verhalen. Houd uw informatie kort en overzichtelijk.
- Vermeld uw e-mailadres en bij voorkeur ook uw telefoonnummer. Maak het werknemers makkelijk om contact met u op te nemen.
- Vraag aan mensen om u aan te bevelen. Doe dit altijd in een persoonlijk bericht.
- Neem deel aan groepen waarin gebruikers met elkaar praten over hun vakgebied. Het is een manier om u te laten zien en horen. U kunt zo uw netwerk verder uitbreiden en blijft op de hoogte van ontwikkelingen in uw vakgebied.
- LinkedIn laat zien of gebruikers die u nog niet kent connecties hebben met gebruikers die u wel kent. Dat maakt het makkelijker om elkaar te leren kennen.
- Kijk op LinkedIn ook eens bij bedrijven waar u wil werken. Misschien kent u er zelf mensen, of via een van uw connecties.
- Vermeld uw LinkedIn-profiel ook in uw cv.
Bekijk hier de top 10 tips voor een optimaal en goed linked-in profiel.
Met circa 1,5 miljard leden is facebook het grootste netwerk op aarde. Facebook is een wat persoonlijker netwerk dan LinkedIn. Mensen delen hun interesses en meningen over wat hen bezighoudt. Toch kunt u Facebook goed gebruiken om werk te zoeken. U kunt bijvoorbeeld een oproep plaatsen dat u werk zoekt. Misschien dat een van uw Facebook-vrienden u verder kan helpen. Ook worden regelmatig vacatures gedeeld op Facebook en hebben veel bedrijven een Facebook-pagina die u kunt volgen.
Een paar handige tips voor Facebook:
- Zorg dat uw profiel uitstraalt hoe u wilt overkomen.
- Zorg voor een goede profielfoto. Werkgevers zoeken vaak naar meer informatie over de sollicitant en komen dan regelmatig bij uw Facebook-profiel uit. Het eerste dat ze zien, is uw profielfoto.
- Plaats een oproep dat u werk zoekt. Misschien zijn er mensen die u aan werk kunnen helpen.
- Volg bedrijven die u interessant lijken. Bedrijven plaatsen vaak zelf berichten op Facebook als ze een vacature hebben.
Op Twitter deelt u wat u bezighoudt in korte berichtjes (tweets) van maximaal 140 tekens. Twitter leent zich voor de snelle verspreiding van nieuws of discussie met andere gebruikers. Daarnaast kunt u op Twitter zoeken naar vacatures, rondvragen of iemand u aan werk kan helpen of informatie heeft voor u. Ook kunt u bedrijven volgen waar u graag zou willen werken.
Een paar handige tips voor Twitter:
- Begin met leidende figuren en organisaties in uw vakgebied te volgen.
- Zoek vacatures op Twitter. Door een # (hashtag) voor een woord te plaatsen, krijgt u een overzicht van alle berichten over dit onderwerp. Zo kunt u zoeken op #vacatures.
- Verfijn u zoekopdracht door bijvoorbeeld #vacatures #zorg te gebruiken (als u in de zorgsector werkt).
- Er zijn speciale Twitteraars die vacatures verspreiden voor een bepaalde sector, bijvoorbeeld @cultvacatures verspreidt vacatures in de culturele sector.
- Reageer op andere mensen in uw vakgebied. Op die manier ben u zichtbaar en laat u zien dat u kennis hebt. Dat helpt om uw netwerk uit te breiden via Twitter.
- Net als op LinkedIn en Facebook geldt dat werkgevers als eerste uw profielfoto zien. Zorg dat die uitstraalt hoe u op anderen over wilt komen.
Meer social media
Ook op andere social media kunt u zich als werkzoekende onder de aandacht brengen. Bijvoorbeeld op Google Plus. Of op Pinterest, een online ‘prikbord’ waarop u afbeeldingen deelt die u interessant vindt op het internet. Lees op Frankwatching.nl hoe Wanda Catsman Pinterest gebruikt om haar cv op opvallende manier te tonen.