De open sollicitatiebrief is een sollicitatie zonder dat je reageert op een specifieke vacature. Je solliciteert dus “open” zonder een specifieke vacature van het bedrijf gezien te hebben.
Zijn er voordelen van open solliciteren?
Ja zeker. Wist u dat 20% van de vacatures wordt vervuld via open sollicitaties? Lees 4 andere voordelen van open-solliciteren.
Open sollicitatie voorbereiden
Voordat je een open sollicitatiebrief schrijft, is het verstandig eerst te bellen. Als je later solliciteert, kent de werkgever je al. In het telefoongesprek maakt de werkgever voor het eerst kennis met je (en zal je naam later dan ook sneller herkennen). Het is dus belangrijk een goede eerste indruk te maken. Bijvoorbeeld door te laten merken dat u zich heeft verdiept in de organisatie en door goede vragen te stellen.
Bereid in ieder geval de volgende vragen voor:
- Vraag of de werkgever open sollicitaties waarderen.
- Geef aan wat voor soort werk u wilt doen. Informeer daarbij naar de functie(s) die er voor dat werk zijn. Hoe noemt de werkgever de functie(s)? Dan weet u gelijk welke functienaam u in uw brief kunt vermelden.
- Vraag aan wie (contactpersoon en afdelingsnaam) u de open sollicitatie kunt richten.
Hoe schrijf je een goede open sollicitatiebrief?
Bij een gerichte sollicitatie solliciteer je op een specifieke vacature en laat je eigenschappen, eisen of andere vacature-elementen terug komen in je sollicitatie. Bij de open sollicitatie ligt de focus iets meer op jezelf en de type of soort functie die je zoekt.
Stap 1:
Leg duidelijk uit waarom je bij dit specifieke bedrijf solliciteert. Dit zal namelijk de eerste vraag zijn die de lezer van je brief heeft. Je hebt hiermee de openingszin al te pakken.
Stap 2:
Laat je motivatie en enthousiasme zien. Gebruik daarom feiten en voorbeelden om je beweringen te ondersteunen. Bijvoorbeeld iets dat je interessant vind aan de onderneming: nieuwe diensten, de ambities en/of groei v/d organisatie, resultaten, nieuwe markten waarin het actief wordt etc. Probeer hierbij een koppeling te maken met iets uit je persoonlijk cv.
Stap 3:
Houd het verder kort. Geef aan wat je hebt te bieden en wat je zoekt.
Opbouw van de open sollicitatiebrief
Zoals elke goede brief begint de open sollicitatiebrief met een inleiding, gevolgd door de kern van het verhaal en de afsluiting. Circa 1x A4tje lang. Tegenwoordig met het online solliciteren per email of website is dit niet direct terug te zien door de lezer. Echter houdt het kort en bondig. Doel is interese te creëren om verder te lezen.
1. Inleiding
In de eerste alinea geef je antwoord op de vragen: wie ben je? waarom solliciteer je bij dit bedrijf?
2. Kern brief
In de kern van de brief gelden dezelfde aandachtspunten als in de gerichte sollicitatiebrief: hij moet helder zijn, zonder taalfouten, prettig leesbaar en de juiste toon raken. Het allerbelangrijskte doel van een open sollicitatiebrief moet zijn: duidelijkheid. Wat zijn de kwaliteiten en wat voor werk / functie / baan zoek je. Zorg daarom eerst voor een goede voorbereiding en zelfanalyse.
3. Sluit pro-actief af
Zorg dat je enthousiast afsluit en laat merken dat je altijd beschikbaar bent om aanvullende informatie te geven:
‘Natuurlijk licht ik mijn kwaliteiten en ervaring graag nader toe in een gesprek. Uw reactie op deze sollicitatie zie ik dan ook met grote belangstelling tegemoet.’
Nog beter is om er aan toe te voegen dat je binnen 1-2 weken telefonisch contact opneemt om te informeren naar de mogelijkheden binnen de organisatie. Dit is echt niet raar en verhoogd een mogelijke kans. Je krijgt zo wellicht extra informatie, feedback inzake je sollicitatie etc.
Voorbeeld open sollicitatiebrief
Om je te helpen hierbij een mooi voorbeeld van een open sollicitatie.
- Download hier ons gratis voorbeeld
- Of als je geen inspiratie of tijd hebt, koop dan een specifiek voorbeeld, per functie of branche (circa 100x voorbeelden)
Bekijk hier een goed model voor een open sollicitatiebrief
Lees meer over:
- open motivatiebrief voorbeeld
- open brief voorbeeld gratis
- voorbeeld administratief medewerkster
7 Super tips voor een onderscheidende brief
- Focus: Benoem 3x vaardigheden, ervaringen of skills die matchen met de eisen
- Positief: benoem geen negatieve zaken (ervaringen die je niet hebt)
- Resultaten: gebruik getallen > geef het voorbeeld exacte waarde (dit geeft een beter beeld)
- Referentie: Benoem 1x topreferentie
- Op maat: pas de brief aan op maat (match de eisen, organisatie en vacature)
- Controle: laat andere mensen de brief controleren (liefst minimaal 3x)
- Voordelen: benoem de punten die jij kan doen voor de organisatie (wat zijn de voordelen, wat kan men winnen door jou aan te nemen)