Gefeliciteerd, je bent door de eerste en tweede sollicitatieronde gekomen. Nu wordt het tijd om te onderhandelen over je salaris. Velen vinden het lastig om zichzelf op waarde te schatten. Maar er is een manier om jezelf op waarde te schatten, en te zorgen dat je salaris alleen maar meer waard wordt!
Hoe zorg je ervoor dat je salaris meer waard wordt?
Dit heb je zelf in de hand. Je kan namelijk met je geld aandelen kopen, in vastgoed investeren of cryptocurrency kopen. Laatstgenoemde wordt steeds populairder bij werknemers, maar ook steeds meer werkgevers willen een deel van het salaris in bitcoin uitbetalen.
Maar waarom zou je je salaris in bitcoin uit laten betalen?
Heb je altijd al willen investeren maar weet je niet goed wanneer nou het juiste moment is? Dan is middelen een goede strategie om te volgen. Dat klinkt moeilijk, maar betekent eigenlijk niets meer dan op een vast moment in de maand een vast bedrag in te leggen.
Hierdoor ben je minder afhankelijk van grote schommelingen in de koers, waar bitcoin wel bekend om staat.
Het beste moment om te middelen is als je je salaris ontvangt, of nog beter, iets daarvoor. Maar dat hoef je niet zelf te doen. Je werkgever koopt bitcoin op een vast moment in, en stuurt dit naar je wallet, vervolgens ontvang je je resterende salaris in euro’s op je bankrekening.
BTC Direct laat zien dat het werkt. Werknemers van dit cryptobedrijf mogen zelf bepalen hoeveel zij in bitcoin uitbetaald willen worden, tot een bepaalde limiet (later meer over de beperkingen). Zij zijn hier in juni 2018 mee begonnen, we kunnen nu dus de balans na een jaar opmaken.
Gemiddeld ontvingen medewerkers elke maand voor 100 euro aan bitcoin. Twaalf maanden later is dat bij elkaar 1.200 euro, ofwel 0,27 bitcoin. Door de koersstijging is dat nu 2.100 euro waard. In plaats van waardevermindering door bijvoorbeeld inflatie, is het salaris juist 900 euro in waarde toegenomen.
Wat heeft de werkgever hieraan?
Er zijn veel voorbeelden te bedenken om als werkgever deze optie te bieden. Denk hierbij aan:
· Je laat zien dat je organisatie progressief en innovatief is
· Je trekt een brede groep potentiële werknemers aan, zoals millennials en crypto-enthousiasten
· Je helpt mee aan het verspreiden van bitcoin als algemeen betaalmiddel
· Je denkt mee over waardevermeerdering van het salaris van potentiële werknemers
Maar hoe werkt dat dan?
Je kan je salaris niet in zijn geheel uit laten betalen in bitcoin. De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) schrijft voor dat het minimumloon in euro’s moet worden uitbetaald. Alles wat boven het minimumloon komt, mag in bitcoin worden uitbetaald. Bitcoin wordt in Nederland nog niet als wettig betaalmiddel gezien. Loon in bitcoin wordt daarom door de Belastingdienst beschouwd als loon in natura.
Een voorbeeld: stel dat je netto 2.000 euro verdient, daarvan moet 1.476,22 in euro’s uitbetaald worden. Dat is immers het netto minimumloon. Het verschil hiertussen kan je in theorie in bitcoin laten uitbetalen. Een deel van je nettosalaris wordt dan uitgekeerd in bitcoin.
De belastingdienst ziet bitcoin als vermogen. Heb je meer dan 30.000 euro in bitcoin? Of komt het totale vermogen inclusief bitcoin boven dit bedrag? Dan betaal je vermogensbelasting over bitcoin.
Ook voor werkgevers levert dit minder werk op dan je misschien zou denken. Wat betreft de inkomstenbelasting verandert er namelijk niets. Je houdt de loonheffing in op het brutosalaris. Dit omvat het totale inkomen, zowel het deel in euro als in bitcoin.
Het enige werk wat je als werkgever verricht is dat je voor een vast bedrag elke maand bitcoin koopt, en dit verstuurt naar je werknemer.