Het telefonisch sollicitatiegesprek komt steeds vaker voor. Vaak na een ingestuurde sollicitatie volgt een beoordeling (van de brief en cv) en wordt er vervolgens telefonisch contact opgenomen om enkele vragen te stellen: Het Telefonisch sollicitatiegesprek.

Vormen van telefonische sollicitatiegesprekken:

1). Kort (Meest voorkomend: een kort gesprek om harde eisen te toetsen (en een gevoel te krijgen bij de persoon)
2). Uitgebreid (vooraf is procedure vaak bekend: wat betreft het gesprek inhoudelijk).

Deze extra toetsing (sollicitatiefase) komt steeds vaker voor. Waarom?

– Vaak bij meerdere kandidaten (veel sollicitaties) gemakkelijk een eerste sollicitatieronde (screening) te doen
– Extra stap inbouwen om harde eisen goed te toetsen (en/of duidelijk de functie te bespreken voordat de sollicitant langs komt)
– Daarnaast is het efficiënt en bespaart het beide partijen tijd (en dus geld)

Hoe kan je je voorbereiden op een telefonisch interview?

1. Je weet vaak niet wanneer het bedrijf je zal bellen. Bereid je daarom voor vanaf het eerste moment & maak een goede eerste indruk doordat je weet wie en welk bedrijf kan bellen.

2. Bel snel terug indien een bedrijf heet gebeld en een voicemail heeft achter gelaten.

P.s. zorg voor een net voicemail bericht (als je bericht op je voicemail al erg onprofessioneel is wordt er vaak niet eens een bericht ingesproken).

3. Zorg voor een goede omgeving waar je ongestoord een gesprek kan hebben. Of bel gewoon terug. Dit is niet vreemd en dat geeft je natuurlijk ook de kans om je nog beter voor te bereiden.

4. Om eventuele rare situaties met een huidige werkgever te vermijden: geef op brief + cv aan wanneer je het beste telefonisch te bereiken bent.

5. Daarnaast zijn de normale normen natuurlijk ook aan de telefoon van kracht: spreek netjes, spreek duidelijk, wees vriendelijk, luister goed naar de vragen, snap je een vraag niet? Vraag dan door … etc.

6. Vraag naar de verdere procedure en probeer concrete afspraken te maken. Of nog beter: vraag om een persoonlijk sollicitatiegesprek (en beargumenteer dit).

Kom je succesvol door dit gesprek heen: gefeliciteerd, je bent een ronde verder.

Sollicitatievragen telefonisch sollicitatiegesprek?

Goede voorbereiding is het halve werk. Ook en vooral voor een sollicitatiegesprek. Wij hebben de meest lastigste sollicitatievragen op een rijtje gezet + een top 100 verzameld van de meest gestelde vragen.

Het persoonlijke sollicitatiegesprek

Lees hier verder over het persoonlijke eerste (of persoonlijke) sollicitatiegesprek.