Succes is geen toeval …. Maar wat is succes eigenlijk?

Wat is succes? In het woordenboek staat:

1). Een goed gevolg hebbend
2). Geslaagd
3). Met goed gevolg
4). Voorspoedig

In het Engels is het mooier omschreven: The achievement of something desired, planned, or attempted

Succes is de mate waarin je in staat bent de doelen te realiseren die je jezelf stelt. Succes is een heel persoonlijk en relatief begrip. Want ieder mens is uniek en heeft zijn eigen dromen, wensen, normen, kwaliteiten en zwakke punten.

Kortom: Doelen stellen & doelen bereiken

Hoe doen we dat?

Stap 1: Schrijf zo veel mogelijk dingen op die je graag zou willen: klein of groot. Iets dat je al heel lang droomt of net verzonnen hebt. Schrijf alles op in een “totaallijst”. Let op: think big. Niet alleen de simpele doelen maar ook vooral de mooie grotere doelen & dromen. Wat wil je bereiken, hebben, zijn. Jouw ideaal, droom, jouw ultieme wens. In alle belangrijke gebieden in je leven (gezondheid, emoties, familie, vrienden, relaties, tijd, carrière, werk, missie, betekenis / waarde, inkomen, contributie & hulp).

Stap 2: Prioriteer en zet de doelen in volgorde van belangrijkheid. Wat zou je echt graag willen behalen? Wat is je top 5? Met deze vijf doelen ga als eerst aan de slag. Lastig? Geef alle doelen een cijfer van 1-10 waarbij tien het hoogste is (en dus de mooiste doelen).

Stap 3: Maak een actieplan voor jouw nummer één doel. Formuleer als allereerst het uiteindelijke doel. Maak het concreet en specifiek (wat wil ik eigenlijk, wanneer heb ik het gehaald, omschrijf het, denk het uit). Schrijf dit doel op de muur (of op een A4tje) en hang het op. Formuleer vervolgens kleinere doelen (acties) die je moet bereiken om het uiteindelijk grote doel te bereiken.

Maak een plan voor langer termijn (1-2 jaar), middellang (circa 6 maanden) en kort termijn (aankomende 4 weken). Maak vervolgens een dagelijkse to-do-lijst. Een specifieke lijst van acties die je van dag tot dag moet doen om te werken aan je doel.

Stap 4: Identificeer wie je nodig hebt per subdoel: Middelen, mensen, groepen, organisaties of bedrijven die je nodig hebt, familie, werkgever, klanten, processen etc. Verwerk het in je plan.

Stap 5: Ga aan de slag, stap voor stap, iedere dag een ‘beetje’, iedere dag een stapje verder. Deel je doel(en) ook met een selectief groepje mensen die je steunen.

 

succesvol zijn