Geplaatst op door & opgeslagen onder Leren solliciteren.

Met energie en ambitie begonnen? Maar na honderden sollicitaties, email, brieven en cv’s verder nog steeds geen resultaat? De twijfel en teleurstelling slaan een steeds diepere deuk in je zelfvertrouwen?

Ja, dat is sollicitatiemoeheid. Pessimisme en negativiteit steken de kop op en het vinden van een nieuwe baan wordt steeds meer een kwelling. Toch is het zaak om de moed erin te houden, positief te blijven en iedere sollicitatie als een nieuwe kans te zien, zodat je niet ten prooi valt aan sollicitatiemoeheid.

Enkele tips:

1). Zorg voor ontspanning

Het maakt niet uit wat je doet. Vooral activiteiten of zaken waarbij jij ontspant. Bijvoorbeeld: sporten, met een vriendin naar de sauna, een spelletje rummicup of een weekendje schoonmaken van het gehele huis. Voor iedereen is dit anders. Die dit echt en plan deze activiteiten gewoon in. Doe andere dingen. “Focus helpt maar wel met mate (of afleiding)”.

2). Sollicitatiestrategie

Naast voldoende ontspanning is het ook verstandig om je sollicitatiestrategie eens onder de loep te nemen. ‘Niet geschoten is altijd mis’, denken veel sollicitanten om vervolgens per dag tientallen sollicitaties te versturen. Dit werk niet.

Solliciteer gericht!

Reageer alleen op vacatures waarvoor je de juiste achtergrond hebt. Hiermee vergroot je je kans van slagen en bespaar je tijd, frustratie en energie. Bereid iedere sollicitatie goed voor en laat zien dat je serieus bent. Beter 1 goede sollicitaties dan 10 slechte.

3). Zorg voor positiviteit

Dat een vacature reeds vervuld is of er 10 andere sollicitanten (je voor zijn) zegt niets over jou. Het is niet persoonlijk, wees objectief.

Bij de start van een nieuwe sollicitatie: brief of gesprek moet je positief zijn. Dus zorg voor deze positiviteit.

– Praat me mensen om je heen die je inspireren en je energie geven
– Ga sporten
– Doe iets: en start dan weer vers met een nieuwe sollicitatie.