De profielschets is een kort stukje tekst in het begin van je cv waarin je jezelf voorstelt. Een samenvatting en tussen-alinea tussen de persoonlijke informatie (naam, naw etc) en de rest van het cv. In het persoonlijk profiel stel je jezelf voor in circa vier tot maximaal acht tekstregels. Het doel is een korte beschrijving van wie je bent, waar je goed in bent en waar je naar op zoek bent. Oftewel een samenvatting. Ook wel genoemd profielschets. Het doel is om de lezer van je cv een persoonlijk samenvatting te geven van je cv (en sollicitatie).

PERSOONLIJK PROFIEL CV

Hoe het niet moet

Eigenschappen: resultaatgericht, ambitieus, creatief, enthousiast.

Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe een profielschets er niet uit moet zien. Een nietzeggende opsomming van algemene competenties en steekwoorden. Het doel is een persoonlijke samenvatting te geven van de persoon en zijn of haar doelen. Een profiel op deze manier werkt eerder negatief vanwege de loze kreten.

Wat is dan wel een juist profiel?

Juist

Mijn missie is mensen doelen laten behalen. Bij het behalen van resultaat, als individu, komt ook de organisatie verder. Als manager heb ik meer dan 10 jaar ervaring en heb ik kleine tot grotere teams aangestuurd tot 25 medewerkers. Mijn grootste successen zijn omzetverdubbeling en een 33% productiviteitsverhoging. Ik ben op zoek naar een klein tot middelgroot bedrijf met binnen de XXX branche met een innovatieve en ondernemende cultuur.

Hier maken we kennis met een persoon die resultaat gericht is en met een paar zinnen aangeeft waar zijn/haar kwaliteiten liggen & wat de carriere wensen zijn. Let vooral ook op het eerste persoonsperspectief waarin het stukje is geschreven. De ik-vorm wordt aangehouden, zodat het lijkt alsof er rechtstreeks kennis wordt gemaakt.

Informatie voor in de profielschets

Omdat je maar een beperkt aantal woorden hebt om een goed beeld te schetsen, wat erg lastig is (je bent niet alleen) is het van belang om even stil te staan bij de inhoud. Welke informatie wil je precies overbrengen die van belang is en waar je het accent / nadruk op wilt leggen. Hier volgen een aantal voorbeelden:

 • Wat zijn je behaalde resultaten
 • Waar ben je goed in
 • Persoonlijke eigenschappen
 • Wat zoek je precies (functie / bedrijf / omgeving / etc)
 • Wat zijn je ambities of doelen

Maak eerst een long-list van informatie die je het belangrijkst vind en prioriteer deze vervolgens. Een profielschets Houd het simpel en kort. Teveel teskt werkt niet. Het uiteindelijke doel is een afspraak. Je hoeft niet alles te vertellen en te omschrijven. Doel is interesseren!

Lastig? Hoe maak je een profielschets

Bovenstaande lastig? Weet je niet precies wat je wil? Dan beginnen we even rustig bij het begin. Wat is een profielschets? Eigenlijk is het een antwoord op drie vragen. Namelijk:

 1. Wie ben ik?
 2. Wat kan ik?
 3. Wat wil ik?

Het antwoord op deze vragen samengevat in een kort en bondig stuk moet het profielschets worden. We hebben een aantal subvragen per hoofdvraag opgesteld:

Subvragen: wie ben ik?

 • Welke persoonskenmerken zijn voor mij typerend?
 • Welke sterke en minder sterke kanten heb ik?
 • Wat zijn mijn persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten?
 • Welk gedrag vertoon ik in bepaalde situaties?
 • Hoe ga ik met collega’s om?
 • Wat zijn mijn verbeterpunten?
 • Welke opvattingen hebben anderen over mij en mijn kwaliteiten?

Subvragen: wat kan ik?

 • Over welke kennis, ervaring en vaardigheden beschik ik?
 • Hoe kan ik deze inzetten in de door mij gewenste functie?
 • Welke activiteiten stonden de afgelopen periode centraal in mijn werk?
 • Over welke opleiding(en) en ervaring beschik ik?
 • Welke prestaties heb ik geleverd?
 • Welke successen heb ik geboekt?
 • Wat doe ik graag?
 • Wat zijn mijn zwakke kanten?
 • Hoe compenseer ik deze?
 • Wat doe ik in mijn vrije tijd?

Subvragen: wat wil ik?

 • Wat vind ik belangrijk in werk?
 • Op welke werkgebieden / functies wil ik me richten?
 • Naar welke functie(s) gaat mijn hart uit en waarom?
 • Welke sterke kanten wil ik in mijn werk profileren?
 • Wat verwacht ik van de organisatie?
 • Wat verwacht ik van collega’s en wat kan ik hen bieden?
 • Wat voor werk zou ik willen doen?
 • Welke taken/activiteiten doe ik graag
 • Ben ik bereid om te reizen
 • Welke voorwaarden stel ik aan een baan?
 • Wil ik in een team werken of juist zelfstandig?
 • Wil ik leiding geven of juist leiding krijgen?
 • Wat (in mijn werk) maakt dat ik mij gewaardeerd voel?

Door het beantwoorden van de vragen wie ben ik?, wat kan ik? en wat wil ik? hebt je inzicht gekregen in jezelf en is je totale profielschets tot stand gekomen. Door deze profielschets kun je tot de conclusie komen dat je je wilt ontwikkelen in je huidige functie of dat je binnen of buiten de organisatie op zoek wilt gaan naar een andere baan. Als je op dit soort vragen een helder antwoord hebt, weet je beter wat je wilt en zul je makkelijker de weg vinden naar je doel. Dit is niet altijd even makkelijk. Neem hier de tijd voor, schakel een goede vriend of familie lid in en schrijf het uit.

Top 5 tips voor een goed persoonlijk profiel

Er zijn een aantal kenmerken die een profielschets kunnen maken of kraken. Hier volgen er vier:

 • Eerste-persoonsperspectief
 • Maak het persoonlijk
 • Gebruik geen dooddoeners
 • Wees origineel & creatief

Meer informatiebronnen: