In Nederland werkt 45 procent van de zakelijke professionals minimaal de helft van de week niet vanaf een vast kantoor, maar juist vanaf verschillende plekken. De populariteit van flexibel werken in Nederland is te vergelijken met dat in Canada en de VS. Ondanks dat dit percentage hoog lijkt, is het flexibel werken in de opkomende economieën een stuk populairder. In Mexico bijvoorbeeld werkt 64 procent niet vanaf een vast kantoor. Dat blijkt uit een onderzoek van Regus onder 44.000 mensen uit het bedrijfsleven uit meer dan 100 verschillende landen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat 58 procent van de Nederlandse bedrijven die het werken op afstand stimuleert dit doet om beter in staat te zijn om snel op veranderingen in de markt te reageren. Flexibel werken maakt het voor bedrijven namelijk mogelijk om snel uit te breiden of in te krimpen zonder daar de hoofdprijs voor te betalen. Ook zijn ze beter in staat om talent uit een bredere regio aan te trekken, vooral als ze meer bieden dan de in de sector gehanteerde standaarden wat betreft flexibiliteit.
Een op de vijf Nederlandse bedrijven geeft medewerkers graag de kans om dichter bij huis te werken om zo de huurkosten van het bedrijf te verminderen. Hierdoor kunnen de bedrijven het aantal vaste werkplekken gemakkelijker verlagen wanneer deze niet bezet worden.
Drijfveren
Werknemers vinden het hebben van een goede balans tussen werk en privé steeds belangrijker. De helft van de Nederlandse respondenten zegt dat de wens om werk-privé balans te verbeteren een grote reden is waarom zij flexibel zouden willen werken. Daarnaast wil 36 procent van de ondervraagden dichter bij huis werken en daarom gebruik maken van flexibele plekken. De stijgende kosten van woon-werkverkeer en van het wonen in de stad zijn in Nederland ook een drijfveer om niet iedere dag naar een vaste werkplek te reizen