Geplaatst op door & opgeslagen onder CV Tips.

Er zijn ontzettend veel valkuilen bij het maken van een goed cv. De kleinste details kunnen er al voor zorgen dat jouw cv linea recta in de spreekwoordelijke prullenbak verdwijnt. In dit artikel lees je de belangrijkste informatie om de meest gemaakte fouten te voorkomen.

Het belang van een goede layout

Wist jij dat recruiters in de beginfase gemiddeld slechts enkele seconden de tijd nemen om een cv te beoordelen? Dat is ook niet gek als je bedenkt dat er voor sommige vacatures honderden sollicitaties binnenkomen. Je kunt jouw kansen enorm vergroten door de volgende tips op te volgen:

 • Zorg voor een standaard layout, structuur en kopjes en kies het juiste format voor jouw situatie.
 • Probeer op te vallen zonder al te creatief te worden (of het moet gaan om een creatieve functie). Een simpele layout werkt in de meeste gevallen het best. Het cv zou in ieder geval rust en professionaliteit uit moeten stralen.
 • Print het cv zelf eens uit om te controleren of het cv goed leesbaar en scanbaar is. Sommige recruiters printen alle cv’s uit om ze rustig door te nemen. Het is daarom ook aan te raden om het document als PDF op te slaan.

Zoek je een goed cv voorbeeld? Op cvmaken.info zijn verschillende standaard cv voorbeelden direct gratis te downloaden.

Valkuilen en kansen bij het schrijven van een cv

Als je bovenstaande richtlijnen hebt opgevolgd maak je een goede eerste indruk met het cv en zal het lastig zijn om niet direct afgewezen te worden. Waar het vervolgens om gaat is de inhoud.

 • * Pas op een foto. Je kunt positief of negatief gediscrimineerd worden op basis van jouw foto.
 • * Zorg voor goede referenties, maar vermeld deze niet meteen in het cv. Dit komt professioneler over aangezien je niet te koop loopt met de persoonlijke gegevens van anderen en bovendien heb je meer ruimte voor andere zaken. Je kunt een bijlage gebruiken voor referenties die je geeft, zodra hier om gevraagd wordt.
 • * Maak meer kans met een persoonlijk profiel. Dit is een korte introductie aan het begin van een cv. De meeste kandidaten nemen de moeite niet om een goed persoonlijk profiel te schrijven. Zodra je dit wel doet vergroot je jouw kansen direct.
 • * Stem je cv af op een specifieke vacature met goed uitgewerkte en relevante vaardigheden, prestaties, hobby’s en interesses.

Op cvmaken.info vind je een complete gids voor het schrijven van een cv. Per onderdeel lees je uitgebreide informatie, tips en voorbeelden die je zullen helpen bij het maximaliseren van jouw kansen op een eerste gesprek.

Een laatste controle. Heb je echt aan alles gedacht?

Uiteraard ligt een spellingscontrole voor de hand, maar heb je ook aan onderstaande zaken gedacht? Goed om even deze laatste check uit te voeren, voordat je jouw sollicitatie de deur uit doet.

 1. Heb je een professioneel ogend e-mailadres? Zo, niet maak dan even een apart gmail-account aan voor het solliciteren.
 2. Zijn jouw social media profielen in orde? Als er foto’s of uitspraken van je online staan die net iets te ‘persoonlijk’ zijn is het goed om dit aan te passen of af te schermen. Recruiters zullen hier ergens in het proces zeker naar kijken. Ook is het goed om jouw LinkedIn profiel na te lopen en ervoor te zorgen dat er een exacte match is tussen jouw online en offline cv. Ook is het verstandig om hier dezelfde foto te gebruiken.
 3. Je hebt zeker twee of drie goede referenties. Deze personen zijn recentelijk ingelicht dat je aan het solliciteren bent en je hebt om toestemming gevraagd.
 4. Er staat geen onnodige of te persoonlijke informatie in het cv. Ook staan er geen onwaarheden in (lichtelijk aandikken is overigens prima).

Met deze tips maak je ongetwijfeld meer kans op een gesprek. Succes met solliciteren!

Heb je nog geen cv en wil je een een gratis cv maken? Neem dan een kijkje op cvmaken.info. Een goed startpunt met volop informatie, tips en downloads voor het maken van een cv dat aan alle eisen voldoet.