Geplaatst op door & opgeslagen onder CV Tips.

Op zoek naar een leuke baan? Dan moet je je goed voorbereiden.

Er zijn verschillende onderdelen waar je je aan zou moeten denken.

Uiteraard zoek je eerst een leuke vacature. Vervolgens begin je met het maken van je CV, schrijf je een sollicitatiebrief en kijk je hoe jij jezelf het beste kunt presenteren. Hoe dit moet bespreken we hieronder.

CV maken

Het maken van een CV lijkt een lastige klus. Zo dien je geordend en gestructureerd een recruiter of mogelijke werkgever op de hoogte te stellen van jouw persoonlijke huidige situatie en die uit het verleden. Het is dus simpelweg een opsomming van jouw ervaring en kennis. Het verschil met het CV van een ander en dat van jou, is de manier waarop jouw CV opvalt op een grote stapel. Hiermee maak jij het verschil.

Weet je niet waar je moet beginnen? Dan kun je bij PerfectCV.nl een mooi CV maken. Hier vind je CV voorbeelden en verdere informatie over solliciteren, vacaturessites, CV’s en meer.

Persoonlijke informatie

Bij het maken van je CV begin je met de persoonlijke informatie. Deze informatie bestaat uit je naam, woonadres, plaats, nationaliteit, telefoonnummer, emailadres, rijbewijs en als opties geboorteplaats en -datum. Ook is een foto toevoegen, een goede en leuke manier om jezelf te onderscheiden.

Werkervaring

Zeker bij uitvoerende beroepen is je werkervaring is nagenoeg het belangrijkst. Het laat zien hoeveel jaren je gewerkt hebt in een bepaald vakgebied. Zowel in theoretische beroepen is werkervaring vaak doorslaggevend, zeker als je naar een senior rol wilt doorgroeien. Daarbij wordt er niet meer gekeken naar een opleiding, meer in de vorm van een checklist zodat deze afgevinkt kan worden.

Opleidingen

Een opleiding is voor bijvoorbeeld specialistische beroepen ontzettend belangrijk. Een kaakchirurg kan bijvoorbeeld niet zonder aan de slag. Echter een timmerman kan al ontzettend veel ervaring opgedaan hebben, zonder dat deze ooit een opleiding gedaan heeft. Ook wordt er vaak een volgorde aangehouden, moet opleiding nu net onder Persoonlijke informatie komen of Werkervaring. Normaliter is het zo dat wanneer je al 10 jaar werkt, je als eerste je werkervaring benoemd. Daarna pas je opleiding. Kom je net van school of universiteit, dan kun je beter eerst je opleiding benoemen.

Hobby’s en andere activiteiten

Op je curriculum vitae mogen ook nog zaken benoemd worden, zoals je hobby’s, deelnames aan verenigingen of sportclubs. Daarnaast kan het van belang zijn om te sociale zaken te benoemen, zoals vrijwilligerswerk. Je laat zien dat je erg betrokken kunt zijn bij het behalen van een doel en daarmee kun je dus ook minder persoonlijk doelen samen verwezenlijken.

Je hobby’s benoemen is ook goed, daarmee laat je namelijk zien dat je niet thuis stil zit. Maar ook op ander vlak actief bent.

Talenkennis op je CV

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan bij een multi-national dan is het belangrijk dat je aangeeft of je meertalig bent. Beheers je naast Nederlands ook bijvoorbeeld de Engelse taal, spreek je Frans of misschien wel Spaans. Voor veel bedrijven kan dit een leuke aanvulling zijn.

Sollicitatiebrief schrijven

Voor het schrijven van je sollicitatiebrief moet je je proberen in te leven in de nieuwe werkgever. Waarom heeft hij/zij iemand nodig voor deze functie. Probeer duidelijk te maken wat jouw drijfveren zijn om te solliciteren. Omschrijf jouw toegevoegde waarde en op welke manier jij kunt bijdragen aan het bedrijf of instelling. Belangrijke punten om op te letten bij een sollicitatiebrief zijn, taalfouten, juiste spelling, duidelijke opmaak. Een goede balans tussen spontaniteit en professionaliteit. Niet té veel clichés gebruiken, zoals spontaan, leergierig etc. Bedenk iets origineels wat je zou willen benoemen in je sollicitatiebrief.