Geplaatst op door & opgeslagen onder Sollicitatiegesprek tips.

Wat is slim en praktisch om mee te nemen op mijn sollicitatiegesprek? Wat wordt van mij verwacht mee te nemen op een sollicitatiegesprek? Hieronder een handige lijst of ook wel genoemd checklist met alle zaken mee te nemen op een 1ste en 2de gesprek bij je potentiele opdrachtgever.

Wat mee te nemen sollicitatiegesprek?

Overzicht met tips en adviezen top 10 zaken mee te nemen:

1). De vacaturetekst

Op welke functie-eisen in de vacature sluit jouw cv goed aan? Welke minder. Hoe kan je je daar op voorbereiden? Werk het uit op papier en neem het mee. Probeer tijdens het gesprek zoveel mogelijk te focussen op de kwaliteiten en ervaringen die aansluiten bij de functie. Neem je aantekeningen + vacaturetekst mee en lees deze vlak van te voren nog even door. Zodat je de vacature (en dus wensen, eisen, taken, verantwoordleijkheden) scherp hebt.

2). Je persoonlijk cv

Neem deze altijd mee. De recuiter zal vragen stellen a.d.h.v. het cv. Wel zo handig deze zelf goed te kennen plus even te kunnen inzien mocht er iets niet duidelijk zijn. Een extra kopie meenemen is ook handig: een minder goed voorbereide recruiter kan het zijn vergeten uit te printen.

3). Diploma’s, certificaten, cijferlijsten & scriptie

Als er niet om gevraagd wordt dan is ons advies: niets mee doen (en laat in je tas zitten). Als er wel om gevraagd wordt. You got it. You came preperred.

4). Het adres, contactpersoon, contactgegevens en route

Mocht je laat zijn of verdwaald (wat jou niet gaat overkomen natuurlijk > want je vertrekt op tijd en heb de route en verbinding al online bekeken) dan kan je de persoon bellen en op de hoogte stellen.

5). Vragenlijst

Maak een vragenlijst voor de contactpersoon (recruiter). Vragen inzake de functie, de vacature en het bedrijf. Jij solliciteert niet alleen bij het bedrijf. Zij solliciteren ook bij jouw. Weet waar je gaat werken en wat je kan verwachten: stel vragen. Je komt niet alleen slim, voorbereid en professioneel over maar komt ook nog eens veel te weten.

6). Pen en notitieblok

Doet de pen het ook? Ook een beetje nette notitieblok kan helpen (uitstralling).

7). Agenda

Wees voorbereid. Stel de vraag: wanneer kan ik een tweede gesprek verwachten en met wie? Plan het direct in.

Lees meer over het sollicitatiegesprek: tips, adviezen en informatie over het eerste kennismakingsgesprek. Of lees meer over het voorwaardengesprek.