Belangrijke regels voor een goed en duidelijk CV (curriculum vitae). Oftewel een top CV.

1. Houd het simpel

Een CV is niets anders dan een korte schets van uw opleiding, werkervaring en uw interesses. Gebruik het om uw sterke punten te benadrukken zonder al te veel bijzaken te noemen. U kunt een werkgever altijd nog gedetailleerde informatie geven als u eenmaal voor een gesprek bent uitgenodigd.

2. Prestaties voorop

Gebruik actieve werkwoordsvormen, zoals: ik voltooide, vormde, regelde, verwierf, was verantwoordelijk voor, gaf leiding aan. Gebruik aandachtstreepjes om uw belangrijkste wapenfeiten te onderstrepen. Wijd geen ellenlange zinnen aan eerdere functies.

3. Gebruik een omgekeerde chronologie

Begin met uw huidige baan en werk terug in de tijd. Vermeld de naam en het land van uw werkgever, met begin- en einddatum, uw precieze functie met een korte beschrijving en uw prestaties. Als u voor het eerst solliciteert, schrijf dan elke RELEVANTE werkervaring op, betaald of onbetaald.

4. Stem uw CV af op het bedrijf (maak iedere cv dus uniek / specifiek)

Werkgevers krijgen stapels post onder ogen. Dus als u naar een baan in de IT-sector solliciteert, let er dan op dat u dat aspect in al uw vorige banen zo veel mogelijk naar voren brengt.

5. Wees eerlijk

Liegen in uw CV is zowel tijdverspilling voor uzelf als voor uw mogelijke werkgever. Probeer bijvoorbeeld geen ‘gaten’ in uw CV te dichten. Zes maanden extra aan een bepaalde baan plakken lijkt misschien een goed idee, maar als u betrapt wordt, krijgt u de baan zeker niet. Maar wees ook niet te bescheiden. Als u denkt dat de drie zomers die u voor een liefdadigheidsinstelling in Frankrijk hebt gewerkt, aantonen dat u het land en de cultuur kent – schrijf dat dan op.

6. Activiteiten tijdens uw opleiding

Als u minder dan twee jaar aan het werk bent, besteed dan ook aandacht aan uw prestaties naast uw opleiding. Leider van het discussieteam, voorzitter van de voetbalvereniging, secretaris van de feestcommissie, vertegenwoordiger van de studentenvakbond. Maar ook bijbanen hebt, zoals barman of taxichauffeur. Op die manier toont u dat u enthousiast bent, iemand die initiatief durft te nemen.

7. Maak een duidelijk en overzichtelijk CV

Zorg voor een verzorgd en leesbaar CV. De toekomstige werkgever moet de belangrijke informatie snel kunnen vinden. Aandachtstreepjes kunnen helpen bij het opsommen van prestaties waarover tijdens een gesprek kan worden doorgepraat. Als uw eventuele werkgever veel moeite moet doen om uw CV te lezen, verliest hij snel zijn belangstelling.

8. Spelling

Typefouten en grammaticale slordigheden doen het CV vaak rechtstreeks in de prullenbak belanden. Geen enkele werkgever neemt graag iemand in dienst die niet eens zijn eigen werk kan controleren. Vertrouw niet op de spellingscontrole van de pc om fouten op te sporen. Lees uw CV nauwkeurig door als u denkt dat het af is.

9. Twee paar ogen

Een frisse kijk van een goede vriend(in) is nuttig om fouten op te sporen of tips te krijgen. Laat uw CV nalezen als u denkt dat het af is. Na drie of vier keer lezen en bijschaven is het lastig om nog objectief naar uw CV te kijken. Met andere woorden, bepaalde fouten of onregelmatigheden vallen u niet meer op. Het is goed om er ook iemand anders naar te laten kijken. Probeer nooit uw CV in één keer af te maken. Laat het altijd een paar dagen liggen en lees het vervolgens nog eens goed door voor u het verstuurt.

10. Referenties

Als u goede referenties hebt, vermeld die dan zeker in uw CV. Benader referenten echter wel eerst voor u hun naam gebruikt. Niets is erger dan naar iemand te verwijzen die van niets weet of die u misschien niet eens mag. Vraag dus ook altijd welk beeld de referent van u zal schetsen en neem alleen de positieve referenten op. U kunt het best uw huidige werkgever of een professor / docent van opleiding benaderen. Iemand die weet hoe u in een bepaalde werkomgeving functioneert.