Geplaatst op door & opgeslagen onder Leren solliciteren, Sollicitatiegesprek tips.

Bijt je wel eens iemand op je werk? Waarschijnlijk niet. Slechte eigenschappen die je noemt tijdens een sollicitatiegesprek zijn dan ook vaak positieve eigenschappen.

Positieve eigenschappen noemen als slechte eigenschap? Ja, dat leggen we uit.

Want gelukkig gebeurt het steeds minder, maar het komt nog in ontzettend veel sollicitatiegesprekken voor: de vraag naar jouw goede en slechte eigenschappen. Toch wil je goed voorbereid zijn op jouw sollicitatiegesprek en de mogelijkheid dat ook jij deze vraag krijgt.

Daarom hebben we eens poolshoogte genomen bij 5 professionals. We vroegen een business development manager, een business consultant, een jurist, een arts en pedagoog naar slechte eigenschappen die je het beste kunt noemen tijdens een sollicitatie. Vooral nummer vijf springt er uit!

Perfectionistisch 

Noem je als slechte eigenschap dat je op de vrijdagmiddagborrel liefst snoeihard door het geluid gaat, maar dan wel het liefst zonder met anderen te borrelen en te socializen, dan zullen recruiters en managers er inderdaad van overtuigd zijn dat je misschien wel een perfectionist bent, maar zeker geen teamplayer. Gemiste kans dus.

Oké, we geven het toe. Deze op 1 zetten getuigd misschien juist niet van perfectionisme, want dit is toch wel een goede eigenschap waar eigenlijk iedereen zijn slechte eigenschap van maakt. Deze slechte eigenschap moet dus nooit op zich staan en kan je het beste combineren met een van de andere slechte eigenschappen hieronder.

Toch noemen eigenlijk alle door ons geïnterviewde professionals perfectionisme. Maar waarom dan?

Iemand die perfectionistisch is, is er vaak van overtuigd dat als hij het zelf niet doet, het niet goed genoeg is. Dit maakt iemand een streber en zorgt over het algemeen voor een goed resultaat. Probleem is, dat je door deze eigenschap minder goed bent in het werken als team. Daarom mag je dit zeker als slechte eigenschap noemen, maar kan je beter origineel zijn en een van de andere slechte eigenschappen kiezen. Temeer, omdat je natuurlijk wel een slechte eigenschap wilt noemen, maar niet eentje waardoor je niet wordt aangenomen.

Veeleisend 

Wil je opvallen, gebruik dan niet perfectionisme als slechte eigenschap, maar noem het veeleisend. Het overlapt elkaar, maar dat een kandidaat roept dat hij perfectionistisch is, dat kennen recruiters en managers wel. Veeleisend zijn is eigenlijk een betere slechte eigenschap dan perfectionisme. Volg je hem?

Veeleisend zijn zorgt er voor dat je alles uit jezelf wilt halen, maar dat je dat ook van anderen eist. Zo geef je dus aan dat je streeft naar het beste resultaat, maar dat je dit zeker ook in teamverband kan en – als dat voor jouw functie nodig is – ook als manager.

Veeleisend zijn is bij sollicitatiegesprekken dus eigenlijk perfectionisme in een ander – beter – jasje. Of het is perfectionisme 2.0, zo je wilt.

Betweterig 

Een betweter is volgens de Dikke van Dale iemand die alles beter wil weten, ook wel een wijsneus. Iemand die de gewoonte heeft nooit raad van anderen aan te nemen. Deze slechte eigenschap kan je goed gebruiken als je solliciteert bij een bedrijf met een competitieve sfeer. Dit zal je vaak zien binnen het moderne bedrijfsleven, dus bij banken, advocatenkantoren en consultancy bedrijven.

Solliciteer je voor een bijbaantje in de supermarkt of voor ober in het lokale restaurant, dan is deze eigenschap minder relevant.

Zelfingenomen 

Zelfingenomenheid is een slechte eigenschap waarbij je aangeeft niet voor standaard slechte eigenschappen te gaan. Als je zelfingenomen bent, dan ben je arrogant of verwaand. Maar liever ben je dan nog tevreden met jezelf.

Het is dus niet altijd makkelijk voor jou en collega’s dat je zelfingenomen bent, want je ben wel erg zeker van jezelf, maar zakelijk richting klanten kan een beetje ijdel of voldaan overkomen juist aantrekkelijk werken. Als jij een product of dienst moet verkopen als buitendienst medewerker, dan is het wel lekker als je zeker bent van jouw zaak.

Klanten zullen dan sneller voor jouw product gaan. Als je er zo van overtuigd bent, dan moet het wel goed zijn toch?

Een fijne slechte eigenschap, die misschien voor directe collega’s niet altijd makkelijk is, maar voor het bedrijf heel goed kan uitpakken. En dus voor jou ook!

Details gevoelig 

Je mag best eens ontevreden zijn over het werk van anderen. Zeker als je vindt dat zij niet streven naar het beste resultaat. Je bent immers details gevoelig. En dat is toch wel een nieuwe slechte eigenschap die recruiters en managers niet zo vaak horen.

Als vervanger voor veeleisend of perfectionistisch kan je beter aangeven dat je details gevoelig bent. Solliciteer je voor boekhouder, accountant, jurist of misschien wel advocaat? Als je financieel of juridisch advies moet geven is het belangrijk dat je heel nauwkeurig bent. Details gevoelig dus. Ook dit kan misschien wel eens het bloed onder de nagels van jouw collega’s vandaan halen en zaagt dus aan jouw goede eigenschap dat je een teamplayer bent.

Maar omdat het niet zo cliché is als perfectionisme of veeleisend zal je hiermee scoren.

Overstructureren 

Je wilt geen fouten maken. Je wilt snel werken, zodat je veel kan doen op een dag en pittige targets haalt. Maar je bent bang dat niet iedereen om je heen er ook zo over denkt of dat ook in zich heeft.

Om te zorgen dat jullie team alle projecten perfect op tijd af krijgen ga je structuren. Je zorgt ervoor dat iedereen weet wat hij of zij moet doen, wanneer dat af moet zijn en wanneer ze moeten melden dat hun aandeel afgerond is zodat pas dan kan worden gestart met het volgende deel van het project.

Alleen op die manier weet je dat iedereen op tijd kwalitatief goed werk zal leveren.

Uhm, misschien ben je onbewust aan het overstructureren. Hiermee waarborg je misschien wel het halen van deadlines, maar haal je wel veel creativiteit weg uit jouw team. Er is immers weinig ruimte om buiten het gebaand pad of tijdsschema te geraken.