Geplaatst op door & opgeslagen onder Leren solliciteren.

Je onderscheiden tijdens een sollicitatiegesprek is belangrijk. Met de juiste aanpak is de kans op een baan groter

Auteur Hanneke van Stigt Thans vertelt wat wel en niet handig is tijdens de zoektocht naar een baan, een sollicitatiegesprek en de voorbereiding hiervan.

1. DO: Zorg dat je heel goed weet waar je je op gaat richten. Wat voor baan zoek je, wat voor soort werk, wat voor branche en wat voor soort organisatie past bij je. Als je weet waarnaar je op zoek bent, en waarom, kun je veel gerichter zoeken. Hierdoor maak je meer kans tijdens een sollicitatiegesprek: jij weet precies waarom je dit wilt, dat voelt je gesprekspartner dan ook. En wie wil er nu geen gemotiveerde, nieuwe medewerker?

DON’T: Reageer niet op meerdere functies tegelijk bij een werkgever. Het kan best eens gebeuren dat er twee functies zijn die je interessant vindt, maar als je aangeeft dat je in beide bent geïnteresseerd, kan een werkgever denken dat jij zelf niet zo goed weet wat je kunt en wat je wilt. Een werkgever wil graag iemand die bewust voor een functie kiest.

2. DO: Maak een lijstje van alle mensen die je kent. Vrienden, familie, oud-collega’s, buren, studiegenoten, denk aan mensen die je kent via een hobby, sport of de muziekclub. Vraag hen allemaal om met je mee te denken en mee te kijken. Zorg er voor dat zij allemaal duidelijk weten wat jij voor werk zoekt. Dus niet “ik zoek administratief werk”, maar: “ik zoek fulltime werk als management-assistente” of “ik zoek werk in het onderwijs in de regio Zwolle”. Hoe beter zij het weten, des te makkelijker onthouden ze je als ze wat horen of zien wat bij jou past.

DON’T: Vraag niet elke week of ze al iets weten of hebben voor je. Dit geldt voor mensen in je omgeving, maar ook voor uitzendbureaus waar je ingeschreven staat. Bel ze niet elke week, zorg wel dat je regelmatig contact houdt zodat ze ook aan je denken als er wat geschikts voor je is.

3. DO: Gebruik meerdere kanalen om vacatures te vinden: online en offline. Probeer zoveel mogelijk persoonlijk kennis te maken bij uitzendbureaus of werving- en selectiebureaus, dan onthouden ze je ook beter. Gebruik ook volop Linkedin, Facebook en Twitter om vacatures te vinden en in contact te komen. Maak vervolgens het liefst persoonlijk contact: bel of ga een persoonlijk gesprek aan.

DON’T: Stuur niet in het wilde weg berichten en link niet met mensen die je nog niet kent. Maak het persoonlijk: geef even aan waarom je graag in contact wilt komen en wat de aanleiding of de vraag is.

4. DO: Zorg dat je opvalt met je sollicitatie (op papier of ook in het echt), maar laat het goed aansluiten bij het soort werk dat je wilt. Dus een sollicitatie met een bericht op een taart of een brief op roze hartjespapier kan leuk zijn en positief opvallen, maar als je bij een serieuze grijze pakken- en stropdassen-organisatie solliciteert, sla je de plank mis.

DON’T: Als de vacature bij een bemiddelingsbureau is neergelegd door de werkgever, bel dan niet met de werkgever. Deze heeft er bewust voor gekozen om het aan het bureau uit te besteden. Je wint er niets mee en roept wel irritatie op bij de werkgever en bij het bureau.

5. DO: Zie het sollicitatiegesprek als een gelijkwaardig gesprek waarin jij de werkgever wilt leren kennen en de werkgever jou wil leren kennen. Als het klikt, de functie is wat jij zoek en jij bent wat de werkgever zoekt, dan is dat mooi. Zo niet, dan is het ook eigenlijk jouw baan niet. Dus wees jezelf en zorg dat je een goed beeld krijgt van de baan en de organisatie zodat je kunt beoordelen of het bij je past of niet.

DON’T: Sociaal wenselijke antwoorden geven, jezelf op de vlakte houden, proberen te zeggen wat de ander (waarschijnlijk) graag wil horen, dat werkt niet. De ander krijgt geen beeld van wie jij bent en wat je vindt en kan dus ook niet beoordelen of jij het aankunt en of je er past. Met als resultaat: geen beeld, niet overtuigd.

Bron: NU.nl/Ellis Heijboer