Geplaatst op door & opgeslagen onder CV Tips, Leren solliciteren.

Stel jezelf de volgende vijf vragen om te bepalen welke zaken je op je cv zet en welke dingen je beter niet kunt vermelden.

Je cv moet kort, opvallend en overtuigend zijn. Zo veel is wel duidelijk na de vele artikelen met  cv-tips die wij door de jaren heen hebben gepubliceerd. Alle in het oog springende informatie moet eigenlijk op één A4’tje passen. Recruiters lezen een cv in maximaal dertig seconden.

Volgens de HR-baas van Google, die al meer dan 20.000 cv’s heeft bekeken (arme man!), mag je per tien jaar werkervaring een A4’tje aan de cv toevoegen. Om jezelf aan die beperkte lengte te houden, en toch een werkgever te overtuigen met jouw belangrijkste prestaties, kun je jezelf de volgende vijf vragen stellen.

1. Is deze informatie wel relevant voor deze vacature?

Print de vacaturetekst en je cv uit. Leg ze vervolgens naast elkaar en markeer alle punten in je cv die daadwerkelijk relevant zijn voor de baan waarop je gaat solliciteren. Alle gemarkeerde stukken blijven vanzelfsprekend staan, naar de rest moet je nog eens kritisch kijken. Uiteindelijk zou minstens twee derde van je cv relevante informatie moeten bevatten voor de vacature waar je op reageert.

Hoe beslis je wat je wel en niet op je cv zet?

Dat betekent inderdaad dat je jouw cv moet aanpassen voor elke vacature waar je op reageert. Vind je dat te veel moeite, vraag je dan niet af waarom het toch is dat je nooit voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd. Merk je tijdens deze oefening dat je vrijwel niets op je cv kunt markeren, dan is dit waarschijnlijk sowieso geen geschikte vacature om op te reageren.

2. Waren deze taken wel zo belangrijk?

Hoe langer je al aan het werk bent, hoe makkelijker het zou moeten zijn om belangrijke verantwoordelijkheden aan je cv toe te voegen. Op een gegeven moment kan dat puntje over het inplannen van vergaderingen en afspraken wel vervangen worden door de lezingen en bijeenkomsten die je zelf hebt georganiseerd. Check dus al je taakomschrijvingen op zaken die achteraf eigenlijk toch niet zo indrukwekkend waren. Deze verzwakken je cv alleen maar.

3. Ben ik mezelf niet aan het herhalen?

Het zit er dik in dat je bij vergelijkbare werkgevers ook vergelijkbare taken hebt uitgevoerd. Als je bij opeenvolgende werkgevers bijvoorbeeld een e-mailmarketingcampagne hebt opgezet met Selligent, hoef je dat eigenlijk maar één keer te vermelden. Doe het in dat geval bij de meest recente werkgever. Hoe korter een baan geleden is, hoe meer bulletpoints deze verdient op je cv. Je kunt je vaardigheden natuurlijk opnemen in een aparte sectie, en daar eventueel aangeven dat je deze bij meerdere werkgevers hebt toegepast.

4. Kan ik iets vergelijkbaars doen in deze nieuwe baan?

Als je eerdere werkervaring niet 100 procent relevant is voor de vacature waar je op solliciteert, kan er toch een reden zijn om deze in je cv op te nemen. Als je bijvoorbeeld een succesvolle recruiter bent die wil overstappen naar sales, kan het waardevol zijn om te vermelden dat je als recruiter altijd je targets overtreft. Dat is niet alleen indrukwekkend, maar laat tegelijk zien dat je weet hoe je een product moet verkopen (je eigen bedrijf, in dit geval).

Om de link helemaal duidelijk te maken voor de selecteur, kun je er in je sollicitatiebrief naar verwijzen: ‘Ik zal mijn vermogen om talent aan te trekken inzetten om waardevolle klanten voor uw organisatie binnen te halen.

5. Is dit niet gewoon hartstikke indrukwekkend?

Sommige prestaties, awards of vaardigheden zijn gewoon té indrukwekkend om van je cv te verwijderen. Misschien spreek je wel vijf talen vloeiend, of ben je weleens uitgenodigd door het Concertgebouworkest. Misschien ben je een begenadigd spreker of heb je jouw werkgever ooit een bak geld bespaard met een slimme ingreep. Zaken die niet relevant zijn, horen in principe niet op je cv thuis (zie vraag 1), maar voor wereldverbeteraars en astronauten valt er natuurlijk een uitzondering te maken.